M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

A través de la xarxa m'arriba aquest fragment de diari, suposadament del The Times. Dic suposadament perquè no ho he pogut comprovar, i ja se sap que no te'n pots refiar ni un pèl de tot el que corre per internet. Però vaja, pel fet, ara mateix m'és igual d'on vingui.

Una dona amb niqab estava parlant amb el seu fill en un altre idioma. Després de cinc minuts, un home de cop i volta va exclamar: "Si estàs al Regne Unit, has de parlar anglès". En això, un altre passatger es va girar i va explicar: "Estem a Gal·les i ella està parlant gal·lès."

M'hi he fixat perquè en un trosset tan petit de text es rebat claríssimament dos dels problemes que tenim actualment a casa nostra: el racisme que fa pressuposar que la gent de fora és inculta o que té algun tipus de problema al cervell que li impedeix conèixer el català, però en canvi, no té cap problema pel castellà. És allò de parlar en castellà quan veiem algú amb aparença forània (tot i que en realitat porti més anys aquí que nosaltres), és allò de queixar-nos de que la immigració no s'integri però alhora els tractem diferent i ens entestem en tractar-los sempre com a foranis.

També ens serveix per obrir el debat sobre a qui cal considerar immigrant no integrat: aquell que ha nascut al Marroc, fa 2 anys que viu a Catalunya i li costa parlar el castellà i/o català, o bé aquell nascut a Andalusia, que fa 40 anys que viu a Catalunya i que és incapaç de dir ni una paraula en català. La consideració d'immigrant va relacionada amb una situació personal temporal, i res te a veure amb les fronteres polítiques.

Però bé, i criticant-me a mi mateix i a tot el que he dit fins ara en aquest article, cal que reflexionem sobre perquè tots plegats hem suposat que aquesta persona és immigrant al Regne Unit, ja que l'article en cap moment ho deia. A partir d'un concepte de forma de vestir vinculat a una religió, l'hem associat a un territori de naixement o procedència familiar, cosa que sovint no va pas relacionada.

En resum: un article genial per trencar estereotips.