M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

ELECCIONS MUNICIPALS REUS 2015:
Fa anys que m'apassiona això de la política. Fa anys que segueixo, amb més o menys passió, les campanyes electorals. I enguany m'està sorprenent moltes coses, la majoria negativament, i no m'agrada.

La nit del primer cartell és una bonica tradició que sempre va acompanyada de bon rotllo entre tots. És el moment de fer petar la xerrada, de comentar com veuen uns i altres la campanya que comença, de fer ciutat a la plaça, i fins i tot de fer alguna porra. Fa 4 anys ja ens va sorprendre l'Alícia entrant a plaça a ritme de cornetes i tambors, amb una excessiva supèrbia que tothom criticà.
Enguany s'hi respirava un ambient tens. Alguns blancs (o sense color?) em van passar pel costat sense ni saludar, mirant per sobre l'espatlla, cosa que em va saber molt greu. D'altres, posats en formació, es dedicaven mútuament crits i himnes: del blau al blanc/grana i viceversa. Lamentable. Per no parlar dels que tenien cura de no barrejar-se amb ningú, deurien patir que no se'ls descolorís el taronja.
Ara, el que més em dolgué és la separació que es creà de forma espontània: els primers en arribar ens col·locàrem a la cartellera del davant de l'ajuntament, i altres grups s'hi anaven afegint. Altres partits no volgueren compartir ni aquest moment i se n'anaren directes a la cartellera de l'altre cantó de la plaça. Durant uns minuts, creuar la plaça era mal vist i fins i tot una llarga travessa del desert. Algun periodista havia de fer mans i mànigues per cobrir-ho tot. En faltaven uns que venien del castell, arribaven tard. Potser expressament per no haver de triar companys del 1r cartell?

Aquest dia, i molts altres, he vist i escoltat insults. Insults a aquell que pensa diferent, a aquell que també vol treballar per la ciutat des d'una ideologia diferent. Ho lamento. La campanya i la política en general és per explicar i defensar el que es pensa, per contraposar ideologies, no pas per insultar a tort i a dret. Em sap greu.
Lamento el populisme d'insultar a tots els partits, excepte a alguns, excepte al teu, es clar. I encara lamento més que els insults només sortissin dels simpatitzants dels partits que es venen com "del poble", assemblearis i radicalment diferents. Si la diferència és l'insult al diferent, que no m'hi esperin.
Aquest no és patrimoni exclusiu de Reus: arreu del país hi ha hagut petites agressions, insults varis i fins i tot un candidat s'ha vist forçat a dimitir per amenaces.

Finalment, cada cop veig més populisme i més prepotència per fer creure que la resta de candidatures són ovnis o quelcom similar. Fa unes setmanes llegia un article de la Marta Llorens explicant que a la seva candidatura fan reunions i decideixen les coses entre tots. Ole tu! Que potser es pensa que a les altres es decideixen les coses fent una ouija? O per telepatia?
En la mateixa línia, escoltava a l'Ada Colau explicant que les persones que surten al seu vídeo són militants del seu partit i no són actors. En quin món viu? Com es pensa que fan les coses els altres?

Lamento veure actituds de supèrbia i d'afany de protagonisme d'aquest tipus i, encara més, lamento que actituds així puguin ser el dia a dia i l'habitual de la propera legislatura a molts ajuntaments del país.
Per sort, com sempre, no tothom és igual.