M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

Fa uns dies el líder del partit racista, xenòfob i feixista Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, va fer una piulada a twitter de molt mal gust. Era racista i insultat, i a més, utilitzava la imatge d'un infant i dubto força que en tingués els drets d'imatge.
Per sort, un cop més, aquest país ha demostrat la seva força, la força de la gent. Milers de piulades a twitter amb l'etiqueta #sócunnoucatalà han servit per fer palès que aquí acceptem a tothom, que qualsevol persona que vulgui formar part d'aquest país és català, hagi nascut on hagi nascut i tingui el color de pell que tingui. Tot va començar amb un genial article d'en Xavier Fähndrich denunciant el cas i posant com a exemple el seu fill, adoptat i nascut a Etiòpia, i català, per descomptat.

De tot plegat, però, en tinc un mal regust de boca. No pas per l'estirabot de l'Anglada, que també, sinó per l'allau de missatges de mal gust, insultants i fins i tot demostrant un gran odi i molt poc sentit de país. Han aparegut molts missatges a les xarxes socials anant més enllà de la denúncia d'una opinió, confonent la crítica a la opinió amb la desqualificació personal. Molta gent en demanava l'expulsió del país o altres coses pitjors. Em dol greument.

Expulsar a algú o tan sols no permetre-li expressar lliurement la seva opinió és una actitud feixista i dictatorial i que no contribueix pas a consolidar la cohesió social d'aquest país, sinó tot al contrari. M'entristeix que aquestes actituds vinguin de persones que es consideren d'esquerres i que es consideren que lluiten contra l'opressió i contra el feixisme.

El nou país que hem de construir entre tots ha de ser obert, acceptar a tothom, independentment d'on hagi nascut, del color de la seva pell, dels diners que tingui a la butxaca i sobretot, independentment del que pensi o de la ideologia que tingui.
Hem de diferenciar les persones de les actituds. Les persones són totes benvingudes. Però, alhora, cal lluitar amb fermesa contra les actituds feixistes, racistes o xenòfobes.
Si fem un nou país per dividir la societat, no tindrà cap sentit.