M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

Ja tenim aquí Sant Jordi. A hores d’ara molts reusencs estem ultimant els preparatius per a oferir una bona Diada, com cada any. Llibreries, floristeries, entitats, estudiants i col·lectius ben diversos fan de la Diada de Sant Jordi a Reus una de les més lluïdes i gaudides del país.
Cal recordar que van ser precisament les entitats, i alguna llibreria, qui va recuperar aquesta festa en plena època franquista.

Doncs sembla que enguany la cosa no serà ben bé així: l’Ajuntament ha prohibit vendre roses a les entitats i a qualsevol col·lectiu que no sigui una floristeria, en motiu de no-sé-quina llei o normativa. Curiosament la mateixa llei que des dels anys 60 ha permès que així sigui, i que sembla que només afecta a Reus, ja que a la resta del país la festa continua com sempre.

És una gran llàstima, ja que les entitats són les que fan gran la festa, que donen un plus afegit al simple fet comercial. També és cert que moltes petites associacions realitzen els seus projectes gràcies als beneficis de la diada, que enguany desapareixeran; i grups d’estudiants fan calaix pel viatge de final de curs.
Cert, ja ho diuen, “feta la llei, feta la trampa”.  És a dir: condemnem a tot l’associacionisme de la ciutat a passar-se un dia patint, si decideixen vendre roses -que ho faran!-, amb l’ai al cor no fos a cas que vingui un policia de paisà i els enganxi. Us imagineu la Guàrdia Urbana multant a un institut públic per vendre roses? O a una entitat de caritat social? O a qualsevol dels partits polítics, també del govern, que també en venen?

Surrealista tot plegat. O potser no?

Article enviat a la premsa el 17 d'abril de 2013.


D'altra banda, avui n'han parlat a l'informatiu del migdia de Canal Reus TV i hi surt un fragment meu, parlant en representació del cau.


 

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Després de veure la teva intervenció a Canal Reus, em veig impulsat a fer-te un comentari. No es cert que per un rumor us heu assabentat les entitats de que no podeu vendre roses. Jo he estat present a les reunions de la comissió de Sant Jordi a l'Imac on hi som representants d'entitats, floristeries, llibreries i Imac. A la primera reunió, que si no recordo malament va ser sobre el 10 de març, el Imac va llegir la normativa i va recordar que les Entitats no han de vendre roses, ja que no ténen permís per fer-ho a la normativa. També es va dir que històricament s'ha fet la vista grossa a l'incompliment. El dia 22 de març va haver una reunió d'entitats al Casal de la Dona, on els representants de la comissió us van informar a la resta d'entitats, i el dia 8 d'Abril a la segona i última reunió de la comissió representada per entitats, floristes, llibreries i Imac, els portaveus de les entitats van manifestar, que algunes entitats seguirien incomplint la normativa i que vendrien roses. A partir d'aqui... si tu no t'has assabentat de la notícia, entenc que no has assistit a les reunions, ja que quan es va dir per primer cop, faltava gairebé un mes i mig per la diada. Per lo tant, mes enllà de si estem d'acord o no, hauríem de ser mes acurats amb la veracitat dels fets, ja que has anat difonent a diversos medis, una noticia que no s'ajusta gens a la realitat.