M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

Avui celebrem que fa 80 anys el president Macià va proclamar la República Catalana, celebrem que fa 80 anys la societat catalana, farta de dictadures, de la monarquia, de la dreta... va decidir donar el seu suport a un partit recent creat, confluència de molta gent molt diversa, republicà i d'esquerres.
Fa 80 anys, per unes hores, vam tenir viva la República Catalana, descafeïnada al cap d'una estona i convertida en la Generalitat dins una república espanyola, però al cap i a la fi autogovern i república.
Ser republicà és molt més que ser partidari d'un sistema de govern en concret, és defensar una forma de viure, una forma d'entre la cosa pública, una forma d'entendre les relacions socials, una forma d'entendre el funcionament de la societat, en xarxa, a partir de les entitats, dels ateneus... Entendre el govern com una forma de gestionar el poble, entendre que, al cap i a la fi, la sobirania rau en el poble, ras i curt.

I, juntament amb l'aniversari de la República, celebrem l'aniversari d'Esquerra Republicana de Catalunya, un partit creat només 1 mes abans de les eleccions.
Aquí teniu un vídeo que resumeix la forma de ser d'esquerra, els valors que defensem, les idees i els valors republicans i catalans. Un vídeo que m'emociona.