M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

Avui, 8 de març, és oficialment el Dia de la Dona (o també el Dia de la Dona Treballadora). He de dir que no m'agrada celebrar el dia de la dona. Primerament perquè espero que arribi un dia en que puguem parlar de persones, i no discriminem per raó de gènere. I, d'altra banda, perquè no m'agraden les polítiques de dones, els casals de les dones, el dia de la dona, no m'agrada tot allò que sigui discriminatori.  Prefereixo les polítiques socials i per la igualtat, el treball per la igualtat de gèneres...

Sense anar més lluny, la setmana passada a Reus s'inaugurà el Casal de les Dones un espai on jo encara no tinc molt clar què s'hi farà. Tot el que es faci, no tindria més sentit des d'un punt de vista integrador, des d'un punt de vista de tota la societat? O és que suposem que hi ha aspectes que no són aptes per als homes?
No seria molt millor, amb la mateixa infraestructura i activitats similars, parlar d'un Centre Social (similar a un Centre Cívic), per a tothom, on es tingués en compte especialment el treball per a la igualtat de gènere i es donés especial rellevància a dotar a les dones d'uns espais de trobada que potser actualment no tenen? Però no només a les dones.
Aquí es veu com sobretot ICV-EUiA, però també el PSC, han sabut jugar bé la carta d'acontentar un sector de la societat, de crear un espai destinat als col·lectius de dones, en comptes d'avançar, també públicament, per la igualtat.

L'Ajuntament de Reus compta amb el Pla Transversal de Gènere, la Generalitat té l'Institut Català de les Dones. Treballem per la igualtat de gènere o treballem per les dones? Potser són només aspectes de concepte, però traspuen molt més enllà, traspuen un enfocament carca i tradicional o bé una perspectiva moderna on tots hem de ser iguals, però alhora diferents, siguem el que siguem i pensem el que pensem, no hem de ser discriminats.

A Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) enguany tenim com a eix del curs el treball del gènere, amb aquest enfocament: la igualtat entre les persones, sense tenir en compte quin sexe o gènere tenen, ja que hi ha moments a la vida on es discriminen les dones (la majoria), però també hi ha indrets o moments on es discriminen altres col·lectius, i també cal evitar-los.

Finalment us deixo un vídeo: El test de Bechdel, en anglès, que ens demostra que en moltes pel·lícules les dones no tenen cap tipus de rellevància en els films i el paper que realitzen està subordinat completament al gènere masculí.