M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

Baixa al carrer i participa!, amb aquest fragment definiria la cançó "La Flama" i l'objectiu del lipdub del poble de Porrera: la participació i implicació social.
El passat dia 9 de setembre el poble de Porrera ens va donar a tots una lliçó de participació social, d'unitat popular: tot un poble es va unir per un objectiu comú: la gravació d'un lipdub en 3D, el primer del món; a través de l'associació cultural Lo Cirerer i la col·laboració de TV3 i d'Obrint Pas.
Aquesta cançó m'agrada molt ja que parla de la implicació ciutadana, de treballar dia a dia per aconseguir allò que volem, de la lluita contra el conformisme, el passotisme envers la cosa pública. La cançó reivindica la importància dels projectes col·lectius: "no podran res contra un poble unit, alegre i combatiu".
Avui en dia que es parla tant de la desafecció envers la política, de la poca implicació dels joves, de l'individualisme com a valor, etc. cal recordar cançons com aquestes, cal recordar la multitud de projectes, organitzacions, col·lectius que treballen dia a dia, sacrificant hores personals, de lleure, familiars, de descans, etc. per a l'objectiu d'un bé comú que sovint potser fins i tot no podran gaudir-ne els que hi han deixat les hores.
Cal recordar tot això ja que és la base del nostre poble, de la nostra societat: sense la implicació, sense la societat civil organitzada no seríem on som ara: cal reivindicar, altre cop, els lligams i l'entramat entre els partits polítics i la xarxa social real (no les virtuals, tant de moda ara). La política i els partits polítics no tenen sentit si no s'organitzen des de la base, si no sorgeixen de la gent que treballa dia a dia pel poble, si no s'articulen arreu del territori... I això, alguns partits polítics amb força èxit actualment sembla que se n'hagin oblidat, sembla que la gent només busqui la foto i el discurs ben bonic i artificial.


-- pantalla complerta --
Lipdub del poble de Porrera (Priorat), enregistrat en 3D el 9 de setembre de 2010,
amb una nova versió de la cançó "La Flama" d'Obrint Pas.
Una coproducció de l'Associació Cultural Lo Cirerer, TV3 i Obrint Pas.