M'ho varen explicar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre.
Ho vaig fer i ho vaig aprendre.
Confuci, 551-479 aC

Darrerament la burca, el nicab i altres vestimentes d'origen àrab estan generant força polèmica, tot i que sembla que tothom s'hagi posat d'acord en què el millor que es pot fer és prohibir-ho: progressistes i conservadors, de dretes i d'esquerres, nacionalistes d'uns i dels altres, oficials i alternatius, a gairebé tothom li sembla bé.
Doncs jo, què voleu que us hi digui, no ho tinc tant clar.
Veig clar que aquest tipus de vestimenta suposa una degradació de l'ésser humà, però alhora entenc i tinc claríssim que la legislació i per tant, tampoc l'administració, no pot ni hauria de tenir res a dir sobre la vestimenta de cadascú. El que sí que ha de fer, molt més del que fa, és treballar per convèncer, conscienciar i educar per evitar que algú pugui obligar a una persona a posar-se aquesta vestimenta, però especialment, perquè ningú ho accepti si no ho vol.
Entenc que la forma més eficaç d'evitar les obligacions de posar-se la burca és prohibint-la, però a mi no em sembla ètic ni correcte.
Estem en un país on, per sort, fa anys que ja no està penalitzat el nudisme: podem anar tranquil·lament en pilotes pel carrer i, mentre no tinguem cap actitud obscena, ningú ens podrà dir res. I, ara, volem prohibir el vestit integral. Podem anar en nu integral, però no amb vestit integral?

Sé que, per molts, l'excusa és la seguretat en edificis públics, o la necessària identificació per a realitzar tràmits. Estic totalment segur de que fins ara no es permetia a ningú de realitzar un tràmit que requerís identificar-se, sense mostrar la cara, per lògica evident i amb la normativa a la mà. Doncs, perquè cal aquesta norma ara?

No tinc la solució màgica. Evidentment, a mi no m'agrada veure persones amb la cara totalment tapada pel carrer, però entra dins les seves llibertats i, amb l'excusa que a algunes dones se les obliga a vestir-se així, no es pot prohibir a tothom.
Només m'agradaria que evitéssim el populisme en un tema que pot produir una fractura social molt més gran de la que ja tenim actualment.